Άσκηση & Ανοσοποιητικό

Η γυμναστική πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, άσχετα από την ηλικία μας.

 

Ειδικά για ανθρώπους άνω των 65 ετών, ο κίνδυνος να νοσήσουν είναι αυξημένος, και ειδικά στην εποχή που ζούμε, πρέπει να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας όσο πιο δυνατό γίνεται – ακόμα και αν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Και αυτές οι ασκήσεις που θα προτείνουμε είναι ιδανικές για να παραμένουμε σε καλή κατάσταση.

Επειδή όσο πιο καλή είναι η φυσική μας κατάσταση, τόσο πιο ικανοποιητικά ο οργανισμός μας μπορεί να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. Οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονται τακτικά προσβάλλονται λιγότερο από ασθένειες, όπως και από COVID-19 . Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμένετε δραστήριοι, ειδικά κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά υπάρχουν λύσεις για να μην είναι εντελώς καθιστική η ζωή σας.

Η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό. Αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και προστατεύει την υγεία της ελαττώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μιας ξαφνικής καρδιακής προσβολής, καθώς και άλλων ασθενειών που δεν είχατε σκεφτεί, όπως κατάθλιψη. Τέλος, η αερόβια έχει αποδειχθεί από έρευνα ότι επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως και της ούτως ή άλλως φυσικής λόγω ηλικίας μείωσης των γνωστικών μας δεξιοτήτων.

Ακόμα καλύτερα, η θετική επίδραση της γυμναστικής στο ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται άμεσα ορατή, άσχετα από την ηλικία μας. Τέλος, η γυμναστική φαίνεται να κάνει πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά της γρίπης σε σχέση με άτομα που δεν γυμνάζονται. Ιδανικά, θα ήταν καλό να γυμνάζεστε γύρω στα 20 λεπτά την ημέρα.

Κατ’ αρχάς, ένας τέλειος τρόπος για να βρείτε περισσότερο κίνητρο για γυμναστική είναι να συμμετέχετε σε μαθήματα στο ίντερνετ, μέσω βιντεοκλήσης. Συμμετέχουν πολλά άτομα, και μπορείτε να βρείτε γκρουπ για όλες τις ηλικίες, αλλά και πολύ εξειδικευμένα γκρουπ για ανθρώπους με συγκεκριμένα προβλήματα.

Το περπάτημα είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής μορφή αερόβιας άσκησης, και ακόμα και αν δεν θέλετε να βγείτε βόλτα στην γειτονιά, μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι. Προφανώς, δεν χρειάζεται να το κάνετε όλο μαζί – όλη η γυμναστική που κάνετε μέσα στην ημέρα μετράει. Απλά φροντίστε κάθε μία ώρα να σηκώνεστε και να περπατάτε λίγο γύρω στο σπίτι.

Στους τοίχους σας, επίσης, μπορείτε να κάνετε πολύ καλές ασκήσεις. Σταθείτε με την πλάτη στον τοίχο και ανοίξτε τα πόδια σας στο πλάτος των γοφών. Κρατώντας τους ώμους σας στον τοίχο, χαμηλώστε το σώμα σας κάνοντας ένα κάθισμα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Οι σωστές αναπνοές θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ. Φροντίστε να εκπνέετε από το στόμα. Κάντε πέντε επαναλήψεις.

Τέλος, μπορείτε σε μια καρέκλα να κάνετε την εξής άσκηση: Κρατήστε τα πόδια στο πάτωμα στο πλάτος των γοφών. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, και στην εκπνοή σηκώστε αργά το ένα σας γόνατο προς το στήθος.Αυτό είναι σαν να κάνετε καθιστούς κοιλιακούς και θα ενεργοποιήσει και τους μύς του κορμού σας. Κάντε από πέντε επαναλήψεις σε κάθε γόνατο.

Πηγή: iatronet.gr

Mind your Body

Ελάτε  να βρούμε μαζί το πρόγραμμα που σας ταιριάζει.