Παρόλα αυτά, στη σύγχρονη καθημερινότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν άγχος, με αποτέλεσμα η κορτιζόλη να είναι συνεχώς αυξημένη. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, αύξηση βάρους, καρδιακά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, πεπτικά προβλήματα, πονοκεφάλους και εξασθένηση της μνήμης. Η έρευνα τη συνδέει επίσης με τον χρόνιο πόνο.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης όπως το CrossFit ή το τρέξιμο προκαλεί προσωρινή αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Τα επίπεδα της κορτιζόλης αρχίζουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό μόλις 15 λεπτά μετά την προπόνηση.

Ωστόσο, όσοι θέλουν να διαχειριστούν τις ψυχολογικές επιδράσεις της κορτιζόλης, ίσως χρειαστεί να εξετάσουν προσεκτικά τη μορφή άσκησης που επιλέγουν. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται εντελώς εξαντλημένοι μετά από προπόνηση και δυσκολεύονται να επανέλθουν. Τα καλά νέα είναι ότι κάποιες μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα, δείχνουν να έχουν θετική επίδραση στην κορτιζόλη. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μία μόνο συνεδρία της hatha yoga, οι συμμετέχοντες ήταν πιο ικανοί να διαχειριστούν το άγχος.

Εκτός από τη γιόγκα και το Pilates, το περπάτημα, το αργό τζόκινγκ, το κολύμπι και μία ποικιλία από ασκήσεις χαμηλότερης έντασης αποτελούν ιδανικές μορφές προπόνησης για τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης.

Πηγή: mindbodygreen.com